HTML

Csatlakozz a TKM-hez!

Hallgatóként felháborít, hogy a HÖK vezetése a Jobbik előszobájává vált, hogy undorító listákat készítettek a diákokról és feljelentették az oktatókat? Úgy érzed, ők nem téged képviselnek?

HÖK-ös vagy, és nem értesz egyet a felsőbb döntésekkel? Eleged van abból, hogy ellenvéleményeddel egyedül maradsz, vagy meg sem hallgatnak?

Az HÖK-elnök választással minden megváltozhat! Csatlakozz te is a paradigmaváltó Thomas Kuhn Mozgalomhoz! Ha valódi érdekképviseletet, függetlenséget és transzparenciát szeretnél látni a HÖK-ben, ne várj arra, hogy mások majd megcsinálják helyetted! Írj nekünk a thomas.kuhn.mozgalom@gmail.com címre, hogy együtt dolgozhassunk a változásért és a Bölcsészkar hallgatóiért!

TKM@FB

Friss topikok

Címkék

Az ELTE BTK HÖK Ellenőrző Bizottsága sorozatosan megsérti a HÖK Alapszabályát, és ezért még havi sok tízezer forint is üti a markukat.

Az ELTE BTK HÖK-öt – saját szervezeti struktúráján belül – három szerv felügyeli. Az Ellenőrző Bizottság (EB), a Választási Bizottság és a Küldöttgyűlés. A két bizottság közvetlenül a Küldöttgyűlésnek felel, függetlenek az elnöktől, és ez így is van rendjén. Az Alapszabály rögzíti az EB hatáskörét, kötelezettségeit. Ezek közül a legfontosabbak: 1) az EB a Kar bármely polgárának kérésére értelmezi az Alapszabály rendelkezéseit; 2) vezeti a Küldöttgyűlés jegyzőkönyvét; 3) a hallgatók vagy a dékán által kezdeményezett ellenőrzést lefolytatja, adott esetben saját kezdeményezésű ellenőrzést végez.

A problémák ott kezdődnek, hogy jelen pillanatban az EB egy egyszerű hallgató számára teljességgel elérhetetlen. Nemhogy a bizottsági tagok neveit, esetleg fogadóóráját, de még a bizottság e-mail címét sem találjuk a jelenlegi HÖK-honlapon.

Ez az állapot a 2013. szeptemberi Küldöttgyűlés előtt megszokott volt. A Küldöttgyűlésen azonban jeleztem a hiányosságokat, s az online felületek felelőse készségesen fel is töltötte (a Választási Bizottság esetében is) az elérhetőséget és a neveket az ideiglenes honlapra. Ez az ideiglenes felület azóta okafogyottá vált, a rajta levő adatokat letörölték. A „Felügyeleti szervek” sor bár átkerült az új, rendes oldalra (lásd itt), megszűnt link lenni, nem tudunk rákattintani. S ez senkit nem zavar, az EB tagjait sem.

A problémák sora ott folytatódik, hogy egy EB-tag sem ismeri az Alapszabály EB-re vonatkozó részét, legalábbis nem tartja azt be. A 4. § 21. bekezdés értelmében a Küldöttgyűlés jegyzőkönyvét „az ülést követő hét napon belül a Küldöttgyűlés és az Elnökség tagjai számára meg kell küldeni”, ez azonban a legutóbbi, 2013. november 18-i két ülés (az egyik elnökválasztó Küldöttgyűlés volt) és az azt megelőző 2013. szeptemberi, valamint júniusi ülés esetében sem történt meg. November 18. óta hét munkanapot vártam, holott az Alapszabály csak hét napról beszél, de jegyzőkönyv még mindig sehol. Mindez végtelenül szomorú, hiszen a legutóbbi Küldöttgyűlésen felhívtam az EB figyelmét, hogy a továbbiakban figyeljen erre a határidőre.

Hab a tortán a szeptemberi ülés jegyzőkönyvének (itt pl. az Alapszabály teljes módosítását tárgyaltuk) nyelvi és tartalmi minősége: a párbeszédek több helyen érthetetlenek, nem fedik a valóságot; van olyan felszólalás, amelynek nyoma sincs a jegyzőkönyvben. Nem beszélve arról, hogy a Küldöttgyűlés levezetőjeként Garbai Ádám, akkori HÖK-elnök van feltüntetve, ami az EB függetlenségéről sokat mesél; ráadásul nem is fedi a valóságot, nem beszélve arról, hogy alapszabálysértés, hiszen a HÖK-elnök nem vezetheti a Küldöttgyűlés ülését.

Az Ellenőrző Bizottság beszámolóját a Küldöttgyűlés november 18-án külön napirendi pontban fogadta el, de kérdem, hol olvasható ez a beszámoló? Az előzetesen kiküldött munkaanyagban ugyanis nincs ilyen.

Az EB három tagból áll, mindegyik tagja havi több tízezer forint közéleti ösztöndíjat kap hanyag munkájáért. Az, hogy ezeknek pontos összege nem nyilvánosan hozzáférhető, ismét csak a HÖK transzparenciájáról allít ki bizonyítványt. A fentiekben néhány konkrét esetet emeltem ki, de jómagam még egyszer sem tapasztaltam, hogy az EB szót emelt volna valami ellen, javasolt volna valamit.

Tekintettel a (megfelelő) munkavégzés hiányára, és az Alapszabály sorozatos megsértésére, kérem az EB elnökét és tagjait, mondjanak le mandátumukról.

Zákányi Péter

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thomaskuhn.blog.hu/api/trackback/id/tr85672519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döm/ 2013.12.05. 00:33:15

Kedves Péter,
Ha a továbbiakban hiányosságot találsz a honlapon, kérlek, tudasd velem a domotortamas.a@gmail.com címen. A háttérben készül a mind strukturálisan, mind küllemre megújult honlap, a jelenlegi még mindig ideiglenes, csupán a cím a régi. Nem rég költöztünk át egy másik szerverre, ami már zavartalanul működik. Ha ilyen hibákba futsz bele, mint például a felügyeleti szervek link inaktivitása, az nyilvánvalóan az én hibám. Ember vagyok, néha tévedek. Ha ilyesmivel találkozol, tényleg nyugodtan írjál nekem, hiszen mint szhékes, nyilván neked is az az célod, hogy a hiányzó infó a helyére kerüljön (azon túl, hogy rámutass a HÖK hiányosságaira). Ígérem minden tartalom (azok is, amikor korábban egyáltalán nem voltak elérhetőek) a lehető leghamarabb a helyére fog kerülni!

Üdvözlettel,
Dömötör Tamás Albert

Zákányi Péter 2013.12.05. 01:43:49

Kedves Tamás,

köszönöm, hogy reagáltál az írásomra, hogy nem hagytad szó nélkül. Ahogy írtam is, emlékszem, hogy készséggel pótoltad az ideiglenes honlapon az információkat, és ne haragudj, ha félreérthető voltam: nem feltételezem, sőt biztos vagyok benne, hogy abban az esetben, ha ismét szólok, nem tetted volna ezt meg. Nem a te munkádat méltatom, hanem az EB munkáját: nem szólhatok mindenért örökké. (És azért a nyilvánosság előtt, mert hiába tettem szóvá dolgokat a Küldöttgyűlésen és e-mailben az EB elnökének, lényegi változás nem történt, és mert a Küldöttgyűlés jegyzőkönyveiről van szó, amelyeknek az én munkámat [is] hitelesen kellene dokumentálniuk.) Szóval a posztom nem a te (online felületek felelőse) inged. Ne vedd magadra.

Üdvözlettel:
Zákányi Péter

Zákányi Péter 2013.12.05. 01:53:11

Most látom, elnézést a nyelvhelyességi hibáért, tehát Tamás munkáját méltatom, dicsérem; az EB munkáját kritizálom.

Zákányi Péter 2013.12.05. 04:43:32

... A 2. mondat helyesen: Ahogy írtam is, emlékszem, hogy készséggel pótoltad az ideiglenes honlapon az információkat, és ne haragudj, ha félreérthető voltam: nem feltételezem, hogy abban az esetben, ha ismét szólok, nem tetted volna ezt meg; sőt biztos vagyok az ellenkezőjében.

Döm/ 2013.12.05. 09:52:35

@Zákányi Péter: Nem vettem magamra, egyértelmű, hogy kinek szántad az írást, csak jeleztem, hogy "vettem a lapot" a saját részemről. Köszönöm válaszod!
süti beállítások módosítása